Az energiáról

Miért érdemes hálózatra viszatápláló rendszert építeni?

Korábbi rendszereknél még szükség volt akkumulátor telepekre, amikben tárolni tudtuk a megtermelt energiát. A technika fejlődésével már nincs szükség szolár akkumulátorokra, nincs szükség sziget rendszerben működő inverterre. Ilyenkor az elektromos hálózatot használjuk "akkumulátorként". Azt a mennyiségű energiát, amit a hálózatba táplálunk, mert éppen nem fogyasztjuk el, egy későbbi időpontban visszavételezhetjük onnan. Hogyan lehetséges ez? A szolgáltatóval kötött szerződés alapján éves szaldó elszámolás alapján. A mérőóránk méri az elfogyasztott és a betáplált energiamennyiséget is és elszámoláskor csak a különbözetet kell megfizetni.

A napelem rendszerek teljesítménye

Milyen teljesítményű rendszert tervezzünk?

Maximum éves fogyasztásunknak megfelelő nagyságú rendszert érdemes építeni. Amennyiben az éves elszámolásnál túltermelés jelentkezik azt a szolgáltató nem, vagy csak nagyon alacsony áron fizeti ki. Ez a szolgáltatói szerződéstől függ.


Amennyiben havi átalánydíjat fizetünk, a forint összeget szorozzuk meg 12-vel (hónapok száma) és osszuk el 50-el (50 forintba kerül 1 kWh energia). A kapott kWh-át osszuk el 1100-al és megkapjuk a telepítendő rendszer nagyságát kWp-ben. Magyarország területén az átlagos évi napsütéses órák száma alapján 1 kWp telepített rendszer, vagyis 4 db 250 Watt teljesítményű napelem modul átlagosan évente 1100 kWh energiát termel déli fekvésű 30 fokos dőlésszögű tetőre telepítés esetén. Természetesen telepíthetünk kisebb rendszert is, hogy éves fogyasztásunknak csak egy részét váltsuk ki vele.

Például havi 15 000Ft villanyszámla esetén:
15 000 x 12 = 180 000Ft
180 000 / 50 = 3600
3600 / 1100 = 3,2 kWp
Tehát az idális rendszer méretünk 3,2kWp.

Nem déli tájolású, illetve nem 30°-os dőlésszögű tető esetén is telepíthetünk napelem rendszert. Természetesen ilyenkor az ideálistól eltérő termelési adatokat kapunk, ebben az esetben célszerű kicsit túlméretezett rendszert építeni.

Számítsa ki az Ön számára ideális rendszer méretét!

Adja meg havi villanyszámláját: Ft

Referencia munkák

További referencia munkák a Facebook oldalunkon.Borsodbóta, 2013 január, 27 kW-os rendszer telepítése